Archive for the ‘Uncategorized’ Category

TEMA RC 2014

Posted: April 22, 2013 in Uncategorized

DRAF TEMA RC SPM 2014

Advertisements

Kepada semua Pelajar RC 4 UiTM.

Sila siapkan tugasan anda mencari maklumat berkaitan tema pemanasan, pengeringan atau pemanasan dan ringkaskan dapatan anda mengikut contoh format dibawah. Sila bawa bahan anda pada hari khamis, 21 Julai 2011 untuk perbincangan projek kerja kursus anda.

TEMA: PENGERINGAN

PRODUK : IKAN

Proses penghasilan produk secara tradisional / proses sedia ada yang melibatkan proses pengeringan?

–          Ikan disiangkan, dibasuh dan ditoskan

–          Ikan direndam dengan larutan tertentu sepeti garam dan lain-lain

–          Ikan dikeringkan melalui proses pengasapan

–          Ikan telah kering dan siap dijual

IDEA PROSES PENGERINGAN YANG DINOVASI:

–          Pengeringan menggunakan alat pengeringan seperti mikrowave.

PERNYATAAN MASALAH?

* sila tuliskan pernyataan masalah dan kaitkan dengan situasi di persekitaran anda

Salam semua… cuti sekolah yang lepas, dari 11 hingga 20 mac… lebih kurang 10 hari… kebanyakan guru-guru SMKJF yang komited menjalankan tugasnya mengadakan kelas tambahan bagi pelajar-pelajar PMR dan SPM. So, camne rdgn subjek RC? Ade kelas gak x agak-agaknye.. ce teke? ce teke?

Hmmm… mestilah ade.. tapi bukan kelas tambahan, sebaliknya kelas membina folio RC. Melibatkans emua pelajar Tingkatan 5 UiTM yang mengambil Rc seramai 14 orang, melibatkan 2 orang guru (saya dan cikgu Asri) dan mengambil masa selama 4 hari (selasa hingga jumaat).

Minta maaf pada semua guru-guru matapelajaran lain yang buat tuisyen di waktu yang sama kerana anak-anak buah saya ramai yang tidak masuk kelas tuisyen mereka kerana saya mewajibkan mereka join kelas membuat folio RC ini kerana ini adalah sebahagian dari PBS mereka untuk SPM nanti.

Sebenarnya agak risau gak dengan prestasi sebahagian murid2 yang 14 orang ni.. ader yang bersungguh, ade yang buat ala kadar je dan ader yang tak buat lagi paper… tension gak dibuatnya..

Mereka dan dimaklumkan, pemantau akan datang pada 7 April, dah x lama lagi dah… ader la lebih kurang 2 minggu je… huhu… pening gak dibuatnya..

Ape-pun, dengan masa yang masih berbaki ini, ayuhlah anak-anak murid sekelian, bangkitlah dari lenamu, bukakan mata besar-besar, celikkan mata hatimu, luaskan kepekaan telingamu, ayuhlah bangun maju demi SPm 2011 dan masa depanmu… ingat ye…

 

 

Alhamdulillah, eye bersyukur sangat sebab dapat peluang mendapat bekalan ABM yang bernilai lebih 200k di sekolah eye.. seterusnya peluang berkursus bersama guru-guru RC seluruh zon amatlah eye hargai. memandangkan eye ni baru je setahun memegang amanah mengajar subjek RC, merangkap ketua panitia RC, makanye terlalu banyak kekurangan pengalamannya untuk mengajar RC ini.

Justeru peluang berkursus ini xkan eye sia-siakan. guru-guru kat sana semua baik2 belaka.. kak mimi, kak zue, kak mala dan kak yoe… sume2 ni mmg banyak pengalaman dan langsung tidak lokek berkongsi ilmu… tu yang bestnya…

adelak seorang otai RC ni,,, cikgu zaki dan cikgu azmi @ bang jemi… dia mmg otai yang kelakar dan tak kedekut ilmu… dia bagi je external hard disk die, copylah ape2 yang dirasakan baik dan membantu.. ada macam-macam bahan.. bank soalan, contoh2, idea2 pengajaran, bahan ABM dan lain-lain. best sgt….

dah 2 minggu kursus ni berjalan. khas untuk guru-guru dari sekolah yang terpilih saja.. Ape eye belajar ek? banyak gak r, semuanya pengetahuan baru dan pastinya menarik.. eye bersyukur sangat dapat peluang ni.. nak mengajar bebudak kat sekolah nanti pun tentunya lebih yakin dan bersemangat.

nak tau ape yang eye belajar? minggu pertama eye belajar pasal robots kit, electric and electronic kit, PLC (programable language control) dan pneumatic system.. alhamdulillah.. so far semuanya boleh di ketch up dengan baik…

Minggu ke 2, eye belajar pasal inventor autoCAD. Mujurlah eye dah ada asas yang baik dalam perisian autoCAD. jadi xde masalah r nak blajar inventor autoCAD ini. Yang pastinya, AutoCAD ni adalah software yang sangat eye minati. Jadi bila belajar inventor autoCAD ini, dan ia menjadikan kerja-kerja mendesign 3D ini semakin senang sehingga keperingkat animasi, eye rasa seronok sangat.. tak sabar nak ngajar bebudak kat sekolah nanti. klu ade cikgu-cikgu yang nak blajar pun, boleh.. eye boleh ajarkan…

pasni ada lagi 2 minggu kursus.. nantikan laporan dari eye eh.. bye-bye

Disilah mulanya….

Posted: December 2, 2010 in Uncategorized

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia. Dah lama sangat hajat nak bina web untuk subjek RC ni. Tapi tak tau katne dan camne nak start. Ni pun cuba gak siapkan tapaknye dulu.. ape2 hal nanti bila dah ada idea leh terus topup je kan.. hopefully this RC blog will be success.. 🙂